Quantcast
Channel: LarsTS » Android
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9

Hva bringer 2013 teknologisk?

$
0
0

De som har fulgt bloggen min en stund vet at jeg pleier å spå litt rundt nyttår. Med vekslende hell. Denne gangen skal jeg gjøre det igjen, men først vil jeg vise hva jeg sa tidlig i januar 2012 – og kommentere det nå. Her hele posten, med kommentarer i kursiv:

Tilbakeblikk på 2012

“I 2012 skjer dette (tror jeg):

  • En ny produsent kommer på banen i smarttelefonverden. Mulig basert på askene fra en gammel storhet.
    Kommentar: Med litt velvilje kan vi faktisk nevne en ny og en “nypolert”: Den nye er Jolla som har lansert sitt operativsystem Sailfish og som om litt vil lansere nye mobiltelefoner. Jolla har vokst ut fra Nokia. Videre har vi “nypolerte” Motorola som ble kjøpt opp av Google og som vil lansere nye modeller etterhvert.
  • Apple har nådd toppen, nedturen starter med produktproblemer, sviktende salg.
    Kommentar: Apple har vært gjennom nok et suksessfylt år, men vi begynner å se små tegn på en nedtur, her er f.eks. en link til en nyhet om Apple-aksjen som faller. Men for all del: Eplet har ikke slått sprekker, det har bare begynt å tørke litt inn. De bør fornye seg. Snarest!
  • Microsoft ypper seg med Windows 8. Vi ser starten på en suksess med samme OS på alle plattformer.
    Kommentar: Ja, Microsoft har lansert Windows 8 og Windows Phone 8, begge med brukbar suksess. Men det var først på slutten av 2012 at salget av enheter med W8 og WP8 kom skikkelig i gang, så 2013 vil nok vise tendensen bedre.
  • Nokia snur seg i graven, rister av seg støvet og slår hardt tilbake. Med suksessfulle mobiler og nettbrett.
    Kommentar: Jeg var (som vanlig) vel optimistisk med tanke på Nokia’s gjenoppstandelse/suksess, jeg trodde at de skulle klare å lansere et nettbrett også. Det kommer nok i 2013. Men Nokia har virkelig snudd seg i graven og klatret over gravkanten, de har hatt suksess med Lumia 920 (selger mer enn Nokia klarer å levere) og med lavpris Asha-serien (har tatt av i Asia og Afrika).
  • Sosiale medier på TV’er blir en flopp: hvem vil vise sin Twitter-stream eller Facebook-timeline til hele familien (i beste sendetid)?
    Kommentar: Har du sett noen bruke sosiale medier på TV’er i 2012? Nettopp!
  • Sikkerhet får større fokus både mobilt, stasjonært og i Skyen. Mulig vi får se lovpålagt sikkerhet i enkelte land.
    Kommentar: Ingen tvil om at sikkerhet kom i fokus i 2012, lovendringer er allerede på gang i EU, USA og andre steder.
  • Og ja, alle smarttelefon-, PC- og nettbrettprodusenter kommer med nye modeller! Hadde vært stusselig om de ikke gjorde det?
    Kommentar: Javisst! Enkelte slo på stortromma og kom like greit med “nye” versjoner av samme versjon! (Ja, jeg tenker på iPad3 og iPad4).

Godt nytt teknoår!”

Det var kort om 2012, jeg traff jo ganske bra!

Dette skjer i 2013

Smartelefoner
Det kommer et rush av nye modeller i februar, til våren, til høsten. Som vanlig. En ny produsent har dukket opp: Jolla. Blir spennende å se om den lille finnen kan yppe seg. Deres nye OS, Sailfish, ser i hvertfall lekkert ut!

Jeg har tidligere ymtet frempå at alle mobilprodusenter burde stramme inn på antall modeller, noe a la det Apple gjør. Men neida, de (Samsung, HTC, Nokia, Sony) freser ut modeller i bøtter og spann; en haug med forskjellige skjermstørrelser, varierende lagringsplass, med og uten 4G,  osv. De skyter med hagle. Vel, jeg synes det er sløsende, de burde satse på å ha f.eks. 3 modeller: en inngangsmodell, en folkemodell og en superdupermodell. Men de hører ikke på meg. Ikke i 2013 heller.

Apple: Kommer med iPhone 6, men aller viktigst, de lanserer et kraftig fornyet iOS7 hvor vi endelig får se aktive ikoner a la Windows Phone’s “fliser”. Det kommer selvfølgelig oppgraderinger av iPad også, naturlig nok. Hvis derimot Apple velger å nøye seg med f.eks. iPhone 5s og iOS 6.5 så tror jeg nedturen øker fart – folk venter noe mer fra Apple, både med tanke på design og løsninger. Eplet tørker fort inn.

Nokia: Lanserer nye Lumia’er til våren, naturligvis med kraftigere innmat og banebrytende kamera. Videre lanserer de et nettbrett, kanskje allerede i februar, det vil kjøre Windows 8 og vil skille seg fra konkurrentene med sitt smarte design. Og ja, jeg tror fortsatt at Nokia kommer til å overleve!

BlackBerry: Ja, du leser rett! Jeg nevner dem fordi de i januar 2013 lanserer et nytt OS, BlackBerry 10, og de lanserer samtidig nye smarttelefoner. BlackBerry var en gang helt på topp, de var førstevalget hos bedrifter/institusjoner og privatpersoner som satte sikkerhet på topp. Så fikk også de eplene rullende over seg, noe de tok skade av. Denne lanseringen er et være eller ikke være for BlackBerry. Jeg tror de får såpass suksess at de overlever, og at de vokser utover 2013.

Google: Kommer med en ny Nexus smarttelefon og et nytt nettbrett. Også her tror jeg en ny og banebrytende versjon av OS’et kommer, altså Android. Vi vil få se forbedret funksjon for multitasking og med flere (som regel 2) app’er fremme samtidig, bedre integrering med Nettskyen. Dette finnes nå, men det bør bli bedre. Videre er det jo å håpe at Google får til en bedre løsning i forbindelse med oppgraderinger til nye versjoner, herunder en bedre samkjøring med alle produsentene som tross alt lager Android-modeller.

Microsoft: Kommer til å finpusse og oppgradere alle sine nyheter fra 2012: Windows 8, Windows Phone 8, Surface, Office. Samhandlingen mellom enheter som har W8/WP8 kommer til å bli bedre, naturligvis knyttet via Nettskyen (SkyDrive, Outlook; Office365). Microsoft kommer til å vise seg som den mest fullkomne plattformen i 2013.

Sosiale medier: Racet fortsetter, og tendensen med en “fallende” interesse for Facebook fortsetter. Twitter kommer til å holde trykket oppe, Google+ kommer til å bli mer populært. Nøkkelen for disse tre og andre vil være å ha svært gode app’er på alle plattformer. Andre tjenester hvor veksten fortsetter: LinkedIn, Tumblr, Flickr.

Bedrifter som har/bør ha utstrakt kundekontakt må være på plass i sosiale medier i 2013. Vi ser at fler og fler kunder forventer å kunne finne bedrifter i sosiale medier, ikke bare det, de forventer tilnærmet umiddelbart svar fra bedriftene de kontakter. Et konkurransefortrinn for en bedrift kommer til å være nettopp det: God tilstedeværelse i sosiale medier, rask reaksjonstid med fornuftige svar og fornuftige innlegg.

Nettleserbaserte tjenester: Som kan benyttes på alle plattformer (f.eks. basert på HTML5) tok dessverre ikke av i 2012, men dette kan endre seg i 2013. Vedlikehold av app’er på en rekke plattformer (iOS, Android, Windows 8/WP8, Blackberry10, Qt med mer) er krevende, dermed vil det være av “alles” interesse at nettleserbaserte app’er kommer. Jeg har forøvrig skrevet om dette før, det var i desember 2010. Vi får se om 2013 er året da dette løsner.

PC’er: Dør de? Mange mener at vi ser slutten på PC-æraen, at det rett og slett er over og ut med PC’en. Jeg tror imidlertid ikke det, og årsaken er enkelt og greit Windows 8. Det har allerede blitt lansert bærbare og stasjonære PC’er med touchscreen, dette vil det komme mer av. En tynn, robust bærbar PC med vendbar touchscreen og svært kraftig innmat kommer til å bli “standarden” i 2013, ihvertfall for de som trenger produksjonskraft kombinert med mobilitet. Nå prøver faktisk Microsoft selv å påvirke dette med sitt Surface Pro nettbrett, vi får se hvordan det blir tatt i mot og om det kan krige mot hybridene.

Nettbrett: Veksten fortsetter. Til informasjonskonsum er nettbrettet uovertreffelige, noe fler og fler oppdager. Surfing (brett har jo alltid vært perfekt for det), lesing av magasiner/bøker, spill, sosiale medier.

Konkurransen blir om mulig enda hardere blant produsentene. Jeg tror Microsoft kommer til å gjøre det bra med sine Surface-modeller. De prøver med Pro-versjonen å erstatte den bærbare PC’en. Det kan hende de er inne på noe: Skikkelig, avtagbart tastatur, kraftig innmat, godt utvalg i tilkoblingsmuligheter. Alt dette kombinert med en relativt fornuftig størrelse, men kanskje aller viktigst: Kompabilitet med et svært spekter av programvare.

Blir også spennende å følge både Google’s Android OS og Apple’s iOS. Som nevnt over: begge bør fornyes kraftig. Men får vi 8-kjernes prosessorer? UltraMultraRetinaInYourEye-oppløsning? Vet du hva, det bryr jeg meg lite om! Det ville vært mer interessant om OS’ene klarte å utnytte kraften og oppløsningen nettbrettene tross alt allerede har. De har nemlig en heftig kraft og mektige skjermer som ikke fullt ut blir utnyttet.

Skjermstørrelser: Ja, størrelsen teller! Men som jeg har vært inne på i tidligere innlegg; det bør gå an å normalisere utvalget på det som er “brukbare” størrelser. I mitt syn er det ca. 4″ på smarttelefoner, ca 10″ på nettbrett, ca 12″ på bærbar PC. Vi opplevde i 2012 et rush av mer eller mindre vanvittige skjermstørrelser på smarttelefoner (4.1, 4.2, 4.3, 4.4, 5, 6.1 osv (!)), i tillegg kom det små nettbrett på rundt 7″. Joda, en smarttelefon  på rundt 5″ er lekker den, helt til du skal plassere den i lomma. Og ta den opp igjen. Et slit! De er noen flak for spesielt interesserte. Og 7″ nettbrett? Uten å ha prøvd slike selv vil jeg si at de først og fremst blir laget for å være brett nr 2 eller 3 i en familie som allerede har en iPad eller ett eller annet Android-brett. Men for all del, 7″ gjør det meget portabelt, kan være noe i det.

Sikkerhet: Kort sagt – det blir bare mer og mer usikkert å navigere på Internett. Dermed vil sikkerheten få enda større fokus: bedre passordrutiner med f.eks, 2-trinns autentisering og tjenester som tilbyr kryptering av filer lokalt før de transporteres og deles over nett.

Nå er det slik at det svakeste punktet så godt som alltid er brukerne, de klikker både her og der. Spesielt der de ikke burde klikket (fantastiske meldinger på Twitter, Facebook. Eventyrlige tilbudslinker på epost, med mer). Så jeg vil si at en ting er mer sikkerhet, en annen og kanskje enda viktigere ting er bevisstgjøring. Dessverre vil det alltid være bevisstløse blant oss, de kommer til å være hackernes beste venner. Dermed vil vi også i 2013 se alvorlige sikkerhetsbrudd både i nettbanker og andre steder.

Nettskyen (Cloud): Nettbaserte tjenester (som f.eks. GMail, Facebook, Flickr, Dropbox, Tumblr, Office365 med svært mange fler) har nå blitt så vanlig at vi ikke tenker over det lengre. Vi både oppretter, skriver og lagrer i Nettskyen – som om vi ikke har gjort annet. Slike tjenester er svært fleksible og stort sett tilgjengelige fra alle enheter. Man trenger ikke lengre ha noe særlig lagret lokalt.

Utfordringen for Nettsky-tjenester er stabil oppetid og ikke minst: Sikkerhet (se avsnittet over). Kryptering kommer til å bli vanligere i 2013, slik at folk uten dybdekunnskap kan benytte avansert kryptering for å sikre sine filer. Kryptering må bli enkelt å bruke, heldigvis ser vi at tjenester som f.eks. norske Ensafer dukker opp og tilbyr “sømløs” kryptering av allerede eksisterende tjenester som f.eks. Dropbox.

Avslutningsvis: Dette var noe av det jeg tror kommer til å prege teknologiåret 2013. Vi kommer sikkert til å få noen overraskelser; nye produkter og tjenester som vi ikke visste vi hadde behov for. Det begynner heldigvis å bli enklere verden over for nye bedrifter, såkalte startup’s, til å få frem sine produkter og tjenester i lyset. Knallhard konkurranse med svært mange deltagere. For mange bedrifter er ikke lengre markedet egen by eller eget land, det er hele verden. Alt takket være Internett. Spennende!

Jeg ønsker alle et godt, nytt år!



Viewing all articles
Browse latest Browse all 9

Latest Images

Trending Articles


(09.02.17)


QUIZ: Sitat fra eiendomsmegler eller noe dritt vi fant på?


Hvordan bli kvitt trips


Tjener fett på tomter


432 HZ, DEN GLEMTE HARMONISKE FREKVENS. «Den som vet hemmeligheten til denne...


7949 - Leif Heiberg Myrdam keramikk vase


Gammelt koselig lite smykkeskrin i glass (rutet mønster)


Neste generasjon Avicii?


Våre vakreste grønnfarger


Targiniq vs oxycontin


Lun og usjenert terrasse med plassbygde blomsterkasser og benker


Aspidistra


(Jukse)pai med nugatti og banan


Eiendomssalg i august


Sovevogner i Europa


Bjarne Brunsvik litografi - INGEN MINSTEPRIS!


Slate eLite T3 161 fluesnelle, ønsker innspill.


Tips til varme og harmoniske fargekombinasjoner


Hvite blomster i hagen min


Hybel - 1 roms, Kongabergvegen 10, Sogndal (07.02.20)